صبح بافق؛
یادداشت؛
پیشرفت، توسعه را در بر دارد ولی توسعه، الزاما پیشرفت را در بر ندارد.
با توجه به اینکه مقام معظم رهبری همواره با استفاده از کلیدواژه های گوناگون، سعی در روشن نمودن مسیر حرکت رو به جلوی جمهوری اسلامی ایران را داشته اند متوجه میشویم که ایشان در دو دهه اخیر اصرار دارند بر استفاده از واژه “پیشرفت” به جای “توسعه” ، تا آنجا که در تاریخ ۱۰/۹/۸۹ در نشستی با موضوع «اندیشه های راهبردی» به طور صریح از کلمه پیشرفت به جای توسعه استفاده نمودند: (کلمه «پیشرفت» را ما با دقت انتخاب کردیم؛ تعمدا نخواستیم کلمه «توسعه» را به کار ببریم. علت این است که کلمه توسعه، یک بار ارزشی و معنایی دارد؛ التزاماتی با خودش همراه دارد که احیانا ما با آن التزامات همراه نیستیم، موافق نیستیم. ما نمیخواهیم یک اصطلاح جاافتاده متعارف جهانی را که معنای خاصی را از آن میفهمند، بیاوریم داخل مجموعه کار خودمان بکنیم) ایشان عرصه های پیشرفت را در چهار مقوله: فکر،علم،زندگی،معنویت برمی شمرند و شاخصه های آن را فرا صنعتی شدن،خودکفایی در نیازهای اساسی، افزایش بهره وری، ارتقای سطح سواد،ارتقای خدمات رسانی به شهروندان،افزایش امید به زندگی،رشد ارتباطات و مبتنی شدن روند تحول بر عناصر اصلی هویت ملی و آرمانهای اساسی دانستند.
لذا می توان تفاوت های این دو واژه را اینگونه مطرح نمود:
درنگاه صرفا توسعه ای، اصالت بر رشد مادی است و برنامه ریزی ها با محوریت و پیشرانی اقتصاد به معنای تولید ثروت تعریف می شود لذا به رفاهیات بیشتر توجه می شود تا عدالت ولی در پیشرفت، اصالت بر رشد مادی و معنوی توامان با هم است. و برنامه های آن با محوریت سبک زندگی و معنویت تعریف می شود لذا عدالت محور است یعنی عدالت و معنویت توامان در دستور کار قرار می گیرد به طور مثال در بحث اقتصاد بر اقتصاد مقاومتی تکیه میکند.
در برنامه ریزی های توسعه ای کمتر به خرده فرهنگ ها توجه می شود و هویت و اصالت و بوم منطقه کم کم به دست فراموشی سپرده می شود ولی در برنامه های پیشرفت ما شاهد نابودی خرده فرهنگ ها نخواهیم بود و به خرده فرهنگها، به بوم و منطقه ویژه توجه میکنیم و هویت و اصالت منطقه حفظ می شود.
در نگاه توسعه ای، برنامه ریزی مبتنی بر فرد است نه خانواده. در صورتی که اگر در برنامهریزیهایمان توجه ویژه به خانواده داشته باشیم، میتوانیم ادعا کنیم که بخشی از فعالیتهایمان مبتنی بر پیشرفت است.
در بررسی ابعاد راهبردی تحول و پیشرفت در نگاه ویژه نظام اسلامی به افزایش ثروت ملی ، عدالت طلبی ، اقتدار علمی ،رشد اخلاق و معنویت و عواطف انسانی ،عزت ملی ،مبارزه با فقر و فساد و بیکاری و تبعیض،مقابله با جهل و بی قانونی، ارتقا علمی مدیریت ها ،انضباط اجتماعی ،افزایش احساس مسئولیت اجتماعی ،استقلال فرهنگی می رسیم..
اشاره به این نکته را لازم میدانم که تحقق پیشرفتی تمدن ساز، در شهرستان بافق، مستلزم این است که محور برنامه ریزی های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی در تمام دستگاه های متولی این امور، همزمان و با برنامه ریزی صحیح و منسجم در این راستا قرار بگیرد و هر دستگاه دولتی و غیر دولتی سهم خود را از کاستی ها بپذیرد و در رفع آن و تحقق تمدن نوین اسلامی و رشد همه جانبه انسانی بکوشد.
زهرا زارعی