به گزارش صبح بافق؛ مسعود میرزایی در نشست خبری با اصحاب رسانه استان یزد با اشاره به گزارش کشوری برنامه ملی ثبت سرطان گفت: سرطان در سطح جهان، ایران و یزد روبه افزایش است.
وی یکی از علل آمار بالای سرطان را تغییر ساختار جمعیتی و فاصله گرفتن آن از ساختار هرمی عنوان کرد و افزود: به دلیل مداخلات بهداشتی و درمانی، واکسیناسیون و … ، جمعیت به سمت مسنتر شدن پیش میرود و اکثر سرطانها نیز در بالاتر از ۵۰ سال بروز پیدا میکند و با توجه به اینکه اکثر جمعیت ما به سمت میانسالی و پیری پیش میرود آمار سرطان نیز افزایش خواهد داشت.
رئیس پژوهشکده بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی استان یزد شهرنشینی را یکی دیگر از علل افزایش آمار سرطان دانست و ادامه داد: ۹۵ درصد جمعیت استان یزد شهرنشین است و با توجه به اینکه دسترسی بهتری به پزشک و تشخیصهای دقیق سرطانی دارند و تشخیص سرطان جمعیت بیشتری از مبتلایان سرطان در استان با روشهایی قطعی انجام شده است که دلیل دیگری بر بالا بودن آمار سرطان در یزد است.
وی اضافه کرد: مراجعه و حضور افراد غیر بومی در استان به مراکز درمانی و پزشکی استان را یکی دیگر از دلایل آمار بالای سرطان در یزد عنوان کرد و ادامه داد: این افراد با سکونت کوتاه مدت در یزد اقدامات تخصصی و درمانی برای آنها انجام میگیرد و اطلاعات تشخیص و درمان آنها در استان یزد به ثبت میرسد که آمار سرطان را تحت تأثیر قرار میدهد.
میرزایی گفت: سرطانهای شایع در جمعیت کشور به ترتیب پستان، پروستات، رودهبزرگ و مقعد، پوست و معده ک این آمار در بین جمعیت یزد به ترتیب پستان، تیروئید، پوست، پروستات و روده بزرگ است.
وی ادامه داد: سرطانهای شایع در بین مردان یزدی به ترتیب پوست، پروستات، رودهبزرگ، مثانه و ریه و سرطانهای شایع در بین زنان یزدی به ترتیب پستان، تیروئید، روده بزرگ، پوست و رحم است.
میرزایی گفت: نرخ ابتلای یزدیها به سرطان با آمار ۲۱۳ در ۱۰۰ هزار نفر است که این آمار در ایران جایگاه اول را به خود اختصاص داده است، همچنین این شاخص در بین زنان یزدی ۲۲۰ در ۱۰۰ هزار نفر با رتبه اول در کشور و در بین مردان ۲۱۰ در ۱۰۰ هزار نفر است که نشان میدهد میزان بروز سرطان در مردان یزدی جایگاه دوم را در کشور دارد.
وی با اشاره به تأثیر تغییر شیوه زندگی به سمت شیوه زندگی سالم در کاهش ابتلا به سرطان گفت: فاکتور شیوه زندگی سالم میتواند ۵۰ درصد سرطانها، ۷۰ درصد دیابت و عوارض دیابت و ۸۰ درصد بیمارهای فشار و خون و بیمارهای قلب و عروقی را کاهش دهد.
رئیس پژوهشکده بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی استان یزد افزود: عوامل محیطی چون آلودگی و آلایندههای صنعتی ۵ تا ۱۰ درصد در بروز سرطان در افراد نقش دارند.
وی عامل عفونی را در ابتلا به سرطان کبد، دهانه رحم و دستگاههای گوارش موثر دانست که با رعایت بهداشت میتواند از بروز این سرطانها جلوگیری کرد.
میرزایی با بیان اینکه عوامل شغلی در بروز سرطان ۱۰ تا ۲۰ درصد نقش دارد، ادامه داد: این آمارها نشان میدهد که ۸۰ تا ۹۰ درصد عوامل سرطانزا در دست افراد است و رعایت مسائل فردی، بهداشتی، بهداشت شغلی و تغییر شیوه زندگی میتواند از بروز بسیاری از سرطانها جلوگیری کند.
وی با اشاره به تأثیر شیوه زندگی در کاهش بروز سرطان گفت: متأسفانه ۶۰ تا ۷۰ درصد جمعیت استان یزد ما به خصوص زنان، دچار چاقی و اضافه وزن هستند و یزد در زمینه چاقی و بیتحرکی در رتبههای اول کشور قرار دارد که به مرور میتواند عاملی در ابتلا به سرطان باشد.
میرزایی تغذیه مناسب را یکی از دیگر از عوامل در شیوه زندگی درست نام برد و ادامه داد: متأسفانه مصرف سبزیجات و میوهجات در کشور کاهش یافته است و مصرف آن در استان نسبت به متوسط کشور پایین است و یزد در این زمینه جزو استانهای کممصرف است و در مقابل مصرف فست فودها، غذاهای چرب و شیرینیجات مورد اقبال مردم است و این فرهنگ باید اصلاح شود.
وی تصریح کرد: چنانچه فرهنگ تغذیه و تحرک مردم استان یزد بهبود یابد و شیوه زندگی آنها سالم میشود میتواند در کاهش ۵۰ درصدی آمار سرطان در استان یزد مؤثر باشد.
وی افزود: ۲۹۸ طرح تحقیقاتی در زمینه سرطان از پیشگیری تا درمان در دانشگاه علومپزشکی استان انجام شده است که ۱۶۴ طرح خاتمهیافته و به گزارش نهایی رسیده است و نتایج این طرحهای تحقیقاتی اطلاعرسانی خواهد شد.
انتهای پیام/